Hälsa & mat

Tydlig hälsoprofil

Vättersnäs Förskola har en tydlig hälsoprofil som fokuserar på KOST, RÖRELSE och VILA! Vi ser att det finns ett samband mellan hälsa och lärande. Därför arbetar vi utifrån en helhetssyn där hälsa och välbefinnande genomsyrar verksamheten.

Kost

I februari 2008 blev vår förskola som första förskola i Jönköpings län certifierade enligt Livsmedelsverkets råd ”Bra mat i förskolan” 2007. Vi ser att kosten är en viktig del i barns hälsa. Vår kokerska lagar hemlagad mat från grunden och undviker halvfabrikat. Tonvikten läggs på svensk husmanskost.

På förskolan serveras:

*Ekologisk lättmjölk
*Ekologisk fil
*Ekologiska grönsaker till frukost, lunch och mellanmål
*En gång i veckan serveras grönsaksbuffé tillsammans med lunchen.
*Två gånger i veckan är det fisk på menyn.

Vi satsar i första hand på svenska och närproducerade råvaror.

 Idag är 75 % av allt som serveras på förskolan ekologiskt. Vi väljer medvetet att minimera sockerintaget genom att ta bort t ex glass, saft, kakor, marmelad, färdiga krämer m.m. Istället serveras lättsockrad ketchup och lättsockrad sylt till vissa måltider. Här hittar du veckans lunchmeny.

Rörelse

Varje dag ges möjligheter till rörelse både inomhus och utomhus. Barnen tycker om att röra sig till musik och dansa, bollekar, innebandy och rörelselekar. Varje vecka har vi gymnastik i vår gymnastiksal.

Utomhusvistelsen är något vi prioriterar och vi är utomhus dagligen. Vi har en egen gård med olika material som inbjuder till rollekar. Det finns också ett gräsområde som på vintern lockar barnen till att åka pulka och på sommaren spela fotboll! Vi utforskar även vår närmiljö och går på utflykter till olika platser.

Vila

Vi ger barnen möjlighet till vila och avslappning i olika former, t ex massagesagor, massagesång, lyssnar på lugn musik, läser sagor och lyssnar på sagor. Före lunch varvar vi ner med t ex en bok, en sång eller ramsa och efter lunch läser vi en saga tillsammans på avdelningen och för de barn som behöver finns möjlighet till sovvila efter lunchen.

I förskolans läroplan står det att verksamheten ska ge barnen en avvägd dagsrytm. Vila och andra aktiviteter ska vägas samman på ett balanserat sätt.

I miljön skapas lugna platser som ger barnen möjlighet till att själva välja att få en lugn stund. Vi har ett ”spapaket” med doftljus, lotion, massagesaga och fotsalt, för att barnen ska kunna prova på fotbad. Vårt mål är att erbjuda barnen olika vägar till vila.

Läs mer om vår verksamhet.